REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Piktas šuo. (nuotr. Fotolia.com)

TV3 parodžius siužetą, kaip į stafordšyrą panašus šuo sudrasko kitą mažesnį šunelį, Lietuvos kinologų draugijos šunų elgsenos specialistų trenerių sąjungos narė Ugnė Nedzinskaitė sakė, kad dabar iškilo pavojus, jog dėl šeimininko neatsakomybės nukentės visa stafordšyrų veislė. Pasak jos, bet koks šuo gali tapti pavojingu – tai ne veislės savybė.

5

TV3 parodžius siužetą, kaip į stafordšyrą panašus šuo sudrasko kitą mažesnį šunelį, Lietuvos kinologų draugijos šunų elgsenos specialistų trenerių sąjungos narė Ugnė Nedzinskaitė sakė, kad dabar iškilo pavojus, jog dėl šeimininko neatsakomybės nukentės visa stafordšyrų veislė. Pasak jos, bet koks šuo gali tapti pavojingu – tai ne veislės savybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet koks žmogus, auginantis bet kokį šunį, turi gauti profesionalų konsultacijas. Šiuo metu tiek Lietuvos kinologų draugijos, tiek kitos organizacijos rengia įvairius mokymus, seminarus. Kiekvienas turi galimybę nueiti ir gauti tą informaciją iš patikimų rankų“, - kalbėjo U. Nedzinskaitė.

REKLAMA

Pasak jos, internete galima rasti ir teisingos, ir klaidingos informacijos apie šunų dresavimą, todėl nepatyręs žmogus, anot U. Nedzinskaitės, negalės pats atsirinkti informacijos. 

  

 „Kartoju, kad tai reikia daryti auginantiems bet kokį šunį, nes bet koks šuo gali tapti pavojingas, tai nėra veislės savybė“, - sakė šunų elgesio ekspertė.

Ji komentavo, kad gauti leidimą auginti pavojingus šunis, pagal Lietuvos įstatymus, nėra taip sudėtinga – jį gali gauti asmenys, gyvenantys privačiuose namuose, jeigu pateikia prašymą ir atitinkamus dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

„Paprastai reikia pažymos iš narkologinių priklausomybių centro, ar žmogus nėra registruotas psichikos sutrikimų arba priklausomybės ligų įstaigoje“, - sakė U. Nedzinskaitė.

Ji pažymi, kad šuns šeimininkas turi užtikrinti aplinkinių žmonių ir gyvūnų saugumą. Kita vertus, teigia ekspertė, gyvūnui, įbėgus į svetimą teritoriją, dalis kaltės tenka ir pastarojo šeimininkui: šuo be šeimininko lakstyti niekur neturėtų, nurodo U. Nedzinskaitė, pagal įstatymus negali.

Visuomenė vadovaujasi mitais

„Labai daug žmonių įsigyja pačius įvairiausius šunis, tačiau visiškai nesirūpina įsigyti žinių, kaip juos auginti. Daugelis tiki keistais mitais ar stereotipais. Pirmiausia, kinologiniu požiūriu, pagal veislių kvalifikaciją, kovinių veislių nėra – kad jos yra biurokratiniu požiūriu, čia kitas klausimas. Kitas mitas – jeigu šuo šoka ant tvoros, jis agresyvus ir kažką užpuls. Iš tikro tai tik reiškia, kad šeimininkas jo tinkamai neauklėja. Jis tiesiog nėra išmokytas reaguoti į tokią situaciją“, - kalbėjo šunų elgesio specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas mitas, anot jos, yra tas, kad, jeigu šuo yra agresyvus kitam šuniui, jis gali užpulti ir žmogų. Tai, anot ekspertės, nėra taisyklė, nes agresija šunims ir žmonėms skiriasi. Dar vienas mitas, pastebi U. Nedzinskaitė, kad šuo stengiasi dominuoti prieš šeimininką.

„Problema, kad visuomenės dėmesys atkreipiamas tik į tam tikras veisles ir nesirūpinama pakankama įkandimų prevencija, tinkama šunų socializacija“, - sakė ji.

 

 

Siūlo atsisakyti pavojingų veislių sąrašo

Pasak ekspertės, šiuo metu galiojantis pavojingų šunų veislių sąrašas apsunkina situaciją žmonėms, kurie nori auginti šunis atsakingai, nukreipia dėmesį nuo tikrųjų problemų, o šunims kyla rizika, kad jų bus dažniau atsisakoma, jie bus dažniau migdomi, atsidurs prieglaudose.

REKLAMA

„Pasaulis pavojingų šunų veislių sąrašo atsisako. Mokslininkai įrodė, kad yra efektyvesnių priemonių ir viena jų – visuomenės švietimas ir įstatymai, reguliuojantys visos šunų populiacijos tinkamą auklėjimą. Jeigu bet koks šuo rodo agresiją, tas žmogus turėtų būti nukreipiamas pas dresuotoją ir išeiti tam tikrus kursus, nori jis to, ar ne, bet labai gaila, kad Lietuvoje to neturime“, - kalbėjo U. Nediznskaitė.

Komentuodama vaizdo siužetą, kur vienas šuo nugalabijo kitą šunį, U. Nedzinskaitė sakė, kad puolantysis šuo tik buvo panašus į stafordšyrą, tačiau to garantuoti negalima.

REKLAMA

Kėdainių rajone, Pašilių sodų bendrijoje pro šalį važiavę žmonės užfiksavo kraują stingdantį vaizdą. Panašus į stafordšyrą šuo dviejų savo šeimininkių akivaizdoje sudraskė pro šalį bėgusį mažesnį šunį, o už agresorių šunį atsakingos moterys tiesiog stovėjo ir žiūrėjo, kas vyksta, nes pačios bijojo šuns.

Trenerė, ruošianti šunis jėgos sportui Agnė Dvylaitytė tokią situaciją pavadino pačia blogiausia.

„Tai, kas įvyko, yra baisu. Joks šeimininkas negali tiesiog stovėti ir žiūrėti stebėdamas, kai jo šuo drasko kitą. Joks šunelis, mažas ar didelis, provokatorius ar ne, nenusipelno tokio galo. Tuo labiau joks šeimininkas negali bijoti savo šuns. Tai turbūt pats blogiausias dalykas“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trenerė pritarė U. Nedzinskaitei, kad šuo, kuris puola kitus šunis, nebūtinai puls ir žmones.

„Tai skirtingos agresijos rūšys. Žmonėms agresyvūs šunys gali būti labai draugiški su gentainiais ir atvirkščiai – kitus šunis pjaunantis sutvėrimas gali būti stebėtinai nuolankus prieš žmogų. Tačiau šio šuns atveju tikėtina, kad šios agresijos „eina drauge“ - kitaip kodėl šeimininkas bijo artintis prie jo?“ – sakė trenerė.

Ji taip pat pridūrė, kad nelaimė įvyko ne dėl šuns veislės, o dėl neatsakingo abiejų šunų savininkų elgesio.

REKLAMA

„Deja, daugybei savininkų, nepriklausomai nuo augintinių veislės, trūksta žinių, noro jas gilinti ir atsakomybės”, - teigė A. Dvylaitytė.

Pagal gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, Lietuvos Respublikoje draudžiami koviniai šunys, kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai. Prie kovinių šunų priskiriamas tik Amerikiečių pitbulterjeras, o prie pavojingų - Amerikiečių Stafordšyro terjeras, Stafordšyro bulterjeras, Amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, Fila Brasileiro (Brazilų mastifas), Kangalas (Turkų aviganis) , Kaukazo aviganis, Pietų Rusijos aviganis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų